30 juni Haring en Bierfeest ZVVS Waterpolo in de Haven

WATERPOLO (weer terug) IN DE HAVEN VAN VLAARDINGEN

Water, Vlaardingen en de Vlaardingers hebben al een eeuwenoude relatie. Soms was het een relatie vol rampspoed en verdriet, vaker zorgde de relatie voor vooruitgang en plezier. Vroeger werd er gezwommen en waterpolo gespeeld in het havenwater van de Spoorhaven. Op de foto zien we twee damesteams die op 31 augustus 1931 -  met enorme publieke belangstelling - hun wedstrijd speelden. Dat was trouwens “pushbal” een mix van volleybal en waterpolo.

 

En toen kwam het Kolpabad, een naam die zelfs nu nog de spijt van het verlies oproept en niet alleen bij de oude Vlaardingers of bij de fanatieke zwemmers. Gelukkig hebben we alweer ruim twintig jaar De Kulk.

 

ZVVS, de zwemvereniging Vlaardingen-Schiedam wil laten zien wat plezier is in het water, wat leuk is aan sporten en wat je na je zwemles (natuurlijk bij ZVVS) allemaal kan doen. Wedstrijdzwemmen, maar ook snorkelen, onderwater hockey en het populaire waterpolo. ZVVS heeft maar liefst zeven herenteams, vier damesteams en acht jeugdteams. We zijn heel blij dat we de kans krijgen om juist met de Haring&Bierfeesten, met hopelijk zonnig weer en veel bezoekers, onze sport te mogen laten zien en ZVVS te presenteren.

 

Op 30 juni tussen 13.00 en 15.00 spelen we in het water van het Buizengat bij de voetgangersbrug wedstrijden waarin meisjes en jongens en dames en heren laten zien hoe mooi de sport is en wat het vraagt van conditie en zwemvaardigheid.

 

Het idee ontstond door de herdenking van de Slag bij Vlaardingen en vooral de afloop van die slag, toen veel strijders op hun overhaaste aftocht te water raakten en verdronken. Geen fijne herinnering ook al is het 1000 jaar geleden. Wij van ZVVS dachten “dat kan beter”, we laten zien hoe je kunt zwemmen, zonder harnas of wapenuitrusting, en vooral zonder vijandschap.